fahajomodell.hu

Kézi készítésű, egyedi hajómodellek, makettek

3

Bounty hajómakett 3Megosztom

HMS. Bounty vitorlás hajó története

Az HMS. Bounty története:

Az HMS. Bounty 1784-ben a Hull melletti Blaydes hajódokkban épült, teljes vitorlázatú, 220 tonnás kereskedelmi hajóként. Szénszállító hajóként kezdte karrierjét.
A Bounty nevű hajót a Brit Királyi Haditengerészet számára 1787-ben, egyetlen útjára átépítették. Küldetése az volt, hogy Tahitire hajózzanak vele, onnan kenyérfa növényeket vigyenek a Nyugat-Indiákra, hogy olcsó eleségként szolgáljanak a rabszolgák számára. A hajó kapitányául William Bligh-t választották.

1787 december 23.-án a Bounty kihajózott Spithead-ből Tahiti felé, 46 fővel a fedélzetén. 
A hajó 10 hónapnyi hajóút után,1788 október 26.-án érte el Tahiti partjait. Bligh és legénysége öt hónapot töltött Tahitin, vagy ahogy akkor hívták: Otaheitén. Ezalatt 1015 db kenyérfa növényt gyűjtöttek össze.
1789 április 4.-én a Bounty felszedte horgonyait és útnak indult.
1789 április 28.-án, 1300 mérföldre Tahititől, Tonga közelében lázadás tört ki a hajón, Fletcher Cristian vezetésével. A legénység majdnem fele, 18 személy (tisztek és matrózok) nem csatlakoztak Christian lázadásához, a hajón lévő 42 emberből. A lázadók Bligh-t és embereit a Bounty mentőcsónakjában tengerre tették. Ez 56 km-re történt Tofua szigetétől. Ott kikötöttek, majd egy szextánssal és egy zsebórával navigálva a 7 m hosszú nyitott mentőcsónakkal újra elindultak. Ekkor Bligh kapitány nagy tengerészbravúrt hajtott végre, 47 napi út után 6710 km-t megtéve eljutottak Holland-Kelet-Indiákhoz tartozó Timor szigetére. Bligh kapitány visszatért Angliába, és jelentette az esetet az Admiralitásnál 1790 március 15.-én.

A lázadók visszatértek Tahiti-szigetére.
Fletcher Christian még 1789 szeptemberében nyolc társával, hat bennszülött férfival és 11 nővel (őket szabályszerűen elrabolták), a kenyérfák helyett immár élelemmel megrakott Bountyval elhagyta Tahitit.
A lázadók Fidzsi- és a Cook-szigetek érintésével haladtak, de féltek, hogy felfedezik őket. 1790 január 15.-én meglátták a Pitcairn-szigeteket, amelyek nem szerepeltek a tengerészet térképein. Miután eldöntötték , hogy ott telepednek le, minden használható dolgot levittek a hajóról, és hogy a tengerészet ne tudja felfedezni őket, január 23.-án felgyújtották a hajót.

                                                                                                         Forrás: wikipédia
A hajómodell méretarány: 1:50
                     hossza:        76 cm
                     szélessége: 30 cm
                     magassága: 60 cm

Képgaléria a hajómakettről:

bounty-hajo-makett-mabounty-hajo-makett-mbbounty-hajo-makett-mcbounty-hajo-makett-mdbounty-hajo-makett-mebounty-hajo-makett-mf

 
Fa hajómodellek

Kézi készítésű hajómodellek, makettek egyedi igények szerint.

Leonardo da Vinci műszaki elképzelései, makett formájában


Elérhetőség

Susányi Oszkár
Hajómodell készítő mester

2360 Gyál Bocskai u.53.

Telefon: 06-30-096-5950
E-mail:  fahajomodell@gmail.com

Gyorslinkek

Hajómodellek, hajó makettek
Ágyú makettek
Leonardo Da Vinci makettek
 A hajózásról (hajózási tudástár)   
 YouTube videó csatornánk

Fahajómodell - Susányi Oszkár hajómodell készítő mester © 2015   Cím: 2360 Gyál Bocskai u. 53.   Tel: +36 (29) 345-319

FEL