fahajomodell.hu

Kézi készítésű, egyedi hajómodellek, makettek

3

Pandora hajómodellMegosztom

H.M.S Pandora vitorlás hajó története

A HMS. Pandora vitorlás fregatt története:

A Pandora fregattot, Edward Edwards irányítása alatt , 1790 november 7.-én indították útjára, a Bounty, és a lázadók megkeresésére. A Pandora a szokásosnál kétszer nagyobb létszámú legénységet szállított, hogy legyen elég ember a Bounty hazahozatalára. Edwards kapitány rendkívül kegyetlen ember hírében állt, aki szörnyen bánt el a lázadókkal.

A Pandora 1791 március 23.-án érte el Tahitit. A Bounty négy embere ment fel a Pandorára, és további tízet tartóztattak le, néhány héten belül. Ezt a 14 embert a Pandora belsejébe, egy mocskos, levegőtlen és patkányokkal teli helyre zárták, amelyet a bebörtönzöttek "Pandóra szelencéjének" neveztek.

1791 március 8.-án a Pandora elhagyta Tahitit. Három hónapot töltöttek azzal, hogy a Tahititól nyugatra fekvő szigeteken keressék a Bountyt. Majd nyugatnak tartott a Torres-szoroson át, ahol azonban a Pandora 1791 augusztus 29.-én zátonyra futott. A hajó másnap süllyedt el.A legénységből 31-en, és négy lázadó (Skinner, Summer, Stewart és Hillbrandt) vesztek oda. A hajó maradék 89 embere és tíz lázadó négy kisebb csónakon Timor felé evezett, ironikusan ugyanúgy, ahogy Bligh tette. 1791 szeptember 16.-án érkeztek meg Timorra.

Mindent összevetve az angol haditengerészet keveset foglalkozott a lázadók és Christian kézre kerítésével, mivel a briteknek rövidesen égetőbb gondjaik támadtak. Franciaországban kitört a forradalom, amely elleni támadásban az angolok is részt vettek, s végül a forradalom a véres napóleoni háborúkba csapott át.

    Forrás: wikipédia
A hajó makett méretaránya: 1:85
                       hossza:          78 cm
                       szélessége:   27 cm
                       magassága:   58 cm

Képgaléria a hajómodellről:

pandora-hajomodell-bpandora-hajomodell-cpandora-hajomodell-dpandora-hajomodell-epandora-hajomodell-fpandora-hajomodell-g

 
Fa hajómodellek

Kézi készítésű hajómodellek, makettek egyedi igények szerint.

Leonardo da Vinci műszaki elképzelései, makett formájában


Elérhetőség

Susányi Oszkár
Hajómodell készítő mester

2360 Gyál Bocskai u.53.

Telefon: 06-30-096-5950
E-mail:  fahajomodell@gmail.com

Gyorslinkek

Hajómodellek, hajó makettek
Ágyú makettek
Leonardo Da Vinci makettek
 A hajózásról (hajózási tudástár)   
 YouTube videó csatornánk

Fahajómodell - Susányi Oszkár hajómodell készítő mester © 2015   Cím: 2360 Gyál Bocskai u. 53.   Tel: +36 (29) 345-319

FEL