fahajomodell.hu

Kézi készítésű, egyedi hajómodellek, makettek

3

San Juan Nepomuceno hajómodellMegosztom

San Juan Nepomuceno vitorlás hajó története

A San Juan Nepomuceno spanyol sorhajó története:

A 2700 tonnás San Juan Nepomucenot, a Király hajóépítő Üzemben építették Guarnizo-ban (Santander). 1765-ben bocsátották vízre. Erősre építették, hogy biztosan megállja a helyét a tengeren. 74 ágyút hordozott, amelyek közül 24 db 11 kg-os, 30 db 8 kg-os, 8 db 5 kg-os, és 8 db 3,5 kg-os súlyú töltet kilövésére volt alkalmas. Összesen 8 tiszt, 11 tengerészkadét, 19 főmatróz és 492 matróz szolgált rajta. 60 napi élelmiszer és 80 napi ivóvíz volt a hajó készlettároló kapacitása.
Számos fontos szolgálatot tett az Armadának, a Karib-térségben folyó ostromokon való küzdelmeiért 1779-ben kitüntették. 1793-ban részt vett az angol-spanyol haderő oldalán Toulon megszállásában Don Juan de Lángara tengernagy parancsnoksága alatt. 4 évvel később, 1797-ben újra harcba szállt, egy spanyol flotta részeként az angolok ellen a Cape St.Vincenti csatában.

A trafalgári ütközetben is részt vett, kiváló teljesítménnyel. Annak ellenére, hogy 1805. okóber 21.-én megfosztotta árbocától Nelson admirális tüzérsége, dicsőséget szerzett a csatában, az ünnepelt parancsnok Don Cosme Damián Churucca vezetése alatt. A sebesült Nelson admirális folytatta a csata irányítását, míg Churucca, akinek a lábát egy tarackágyú leszakította, folytatta a vezénylést: Tűz! De nem tudta áttörni a hat ellenséges hajóból álló gyűrűt. A gyűrűbe tartozott többek között a híres Defiance, a Tonnant és a Dreadnought. A San Juan Nepomuceno 400 halottal és sebesülttel a fedélzetén zárta a csatát.

                                                                                                               Forrás: wikipédia

A hajómakett méretaránya: 1:90
                      hossza:          96 cm
                      szélessége:   40 cm
                      magassága:   78 cm

Képgaléria a hajómodellről:

san-juan-nepomuceno-hajomodell-asan-juan-nepomuceno-hajomodell-bsan-juan-nepomuceno-hajomodell-csan-juan-nepomuceno-hajomodell-dsan-juan-nepomuceno-hajomodell-esan-juan-nepomuceno-hajomodell-fsan-juan-nepomuceno-hajomodell-gsan-juan-nepomuceno-hajomodell-hsan-juan-nepomuceno-hajomodell-jsan-juan-nepomuceno-hajomodell-ksan-juan-nepomuceno-hajomodell-lsan-juan-nepomuceno-hajomodell-msan-juan-nepomuceno-hajomodell-nsan-juan-nepomuceno-hajomodell-osan-juan-nepomuceno-hajomodell-psan-juan-nepomuceno-hajomodell-r

 
Fa hajómodellek

Kézi készítésű hajómodellek, makettek egyedi igények szerint.

Leonardo da Vinci műszaki elképzelései, makett formájában


Elérhetőség

Susányi Oszkár
Hajómodell készítő mester

2360 Gyál Bocskai u.53.

Telefon: 06-30-096-5950
E-mail:  fahajomodell@gmail.com

Gyorslinkek

Hajómodellek, hajó makettek
Ágyú makettek
Leonardo Da Vinci makettek
 A hajózásról (hajózási tudástár)   
 YouTube videó csatornánk

Fahajómodell - Susányi Oszkár hajómodell készítő mester © 2015   Cím: 2360 Gyál Bocskai u. 53.   Tel: +36 (29) 345-319

FEL