fahajomodell.hu

Kézi készítésű, egyedi hajómodellek, makettek

3

Soleil Royal hajó makettMegosztom

Soleil Royal vitorlás hajó története

A Soleil Royal hadi galleon története:

A Soleil Royal-t 1669-ben kezdték építeni Brest hajógyárában, L. Hubac tervei alapján. Az összes orr-, oldal-, és far díszt Laysevoxnak tulajdonítják, aki a kor híres művésze volt. Korának leggazdagabban díszített, legnagyobb hajója volt. A nap emblémáját XIV. lajos választotta személyes szimbólumként. A hajó raksúlya 2000 tonna. 

A Beachy Head-i csata-- A kilencéves háború kitörésekor a Soleil Royal 122 ágyúval és 1200 emberrel állt szolgálatba. 1690 június 22.-én kihajózott Brestből, Anne Hilarion de Tourville zászlóshajójaként. A csata 1690 július 10.-én reggel kezdődött, amikor a franciák meglepték a horgonyzó angol hajókat. A Soleil Royal vezette a francia formáció központját.

A Barfleur-i csata--1692 május 12.-én, immár 104 ágyúval, 45 hajós flottát vezetve hagyta el Brestet. 29.-én 97 hajóból álló, erős angol és holland hajókból álló flottával találkozott. A franciák annak ellenére, hogy kevesebben voltak, támadtak, de menekülni kényszerültek egy nagyszabású csata után, amely mindkét oldalon súlyos károkat okozott. A Soleil Royal túlságosan megsérült ahhoz, hogy visszatérjen Brestbe. Cherbourg kikötőjében javították ki.

Cherbourg-i csata--1692 július 2.-án és 3.-án éjjel a Pointe Du hommet kikötőjében 17 hajó támadta meg, amelyet tüzérségi tűzzel, sikerült visszavernie. Egy gyújtóhajó azonban felgyújtotta, és a tűz hamarosan elérte a puskapor raktárt. Bár a Cherbourg lakossága az oltásban segédkezett, a 883 fős legénység között csak egy túlélő volt.

                                                                                                            Forrás: wikipédia
A hajómakett méretaránya: 1:77
                      hossza:          103 cm
                      szélessége:    45 cm
                      magassága:   85 cm

Képgaléria a hajómodellről:

soleil-royal-hajomodell-asoleil-royal-hajomodell-bsoleil-royal-hajomodell-csoleil-royal-hajomodell-dsoleil-royal-hajomodell-esoleil-royal-hajomodell-gsoleil-royal-hajomodell-hsoleil-royal-hajomodell-jsoleil-royal-hajomodell-lsoleil-royal-hajomodell-msoleil-royal-hajomodell-nsoleil-royal-hajomodell-osoleil-royal-hajomodell-psoleil-royal-hajomodell-rsoleil-royal-hajomodell-ssoleil-royal-hajomodell-t

 
Fa hajómodellek

Kézi készítésű hajómodellek, makettek egyedi igények szerint.

Leonardo da Vinci műszaki elképzelései, makett formájában


Elérhetőség

Susányi Oszkár
Hajómodell készítő mester

2360 Gyál Bocskai u.53.

Telefon: 06-30-096-5950
E-mail:  fahajomodell@gmail.com

Gyorslinkek

Hajómodellek, hajó makettek
Ágyú makettek
Leonardo Da Vinci makettek
 A hajózásról (hajózási tudástár)   
 YouTube videó csatornánk

Fahajómodell - Susányi Oszkár hajómodell készítő mester © 2015   Cím: 2360 Gyál Bocskai u. 53.   Tel: +36 (29) 345-319

FEL