fahajomodell.hu

Kézi készítésű, egyedi hajómodellek, makettek

3

Golden Hind hajómodell 1Megosztom

Golden Hind vitorlás hajó története

A Golden Hind története:

A Golden Hind vagy Golden Hinde egy angol galleon volt, amely leginkább arról híres, hogy
1577 és 1580 között ezzel a hajóval kerülte meg másodszor a Földet Francis Drake.
A vállalkozás látszólagos célja egy felfedező út volt, viszont nem szerepelt a feladatok között a hétköznapi értelembe vett kereskedelem. Viszont az biztos, hogy volt olyan mögötte, hogy "kellemetlenkedjenek a spanyol királynak". Az utazás végül a Föld körülhajózását eredményezte. Az öt hajó - a Pelican, az Elisabeth, a Marigold, a Swan és a Benedict - közül, amelyek Angliából indultak, csak egy, a Pelicán jutott el a Csendes-óceánra. De aztán, hogy a spanyolok meglepetése még nagyobb legyen, átfestették, és a nevét Golden Hind-ra változtatták.
A Csendes-óceán déli részén tette Drake az a fontos felfedezést, hogy a Tűzföld (Terra del Fuego) sziget, és nem függ össze a feltételezett déli kontinenssel, ahogy addig hitték. Drake északnak fordult, Chile partjainál rajtaütött a kis spanyol településeken. Észak felé haladva jutott a legnagyobb zsákmányhoz, egy spanyol kincses hajóhoz (Cacafuego). 34 kg aranyat, arany keresztet, ékszert, 13 láda fémlemezt és 23 tonna ezüstöt zsákmányoltak. Végül eljutott a mai Kalifornia alsó részéig. 
1579 júliusában hagyta el végül Amerika partjait, dél-nyugat felé vitorlázva. 
Először a Palau-szigeteknél kötött ki. Innen a Maliku-szigetek és a Celebesz-sziget érintésével haladt tovább. Majd áthajózva az Indiai-óceánon, megszakítás nélkül kerülték meg a Jóreménység-fokát. 
1580. július 22.-én érkeztek Sierra Leonéba. Innen kedvező széllel, szeptember 26.-án érkeztek Plymouth-ba. Erzsébet királynő el volt ragadtatva. Hajója fedélzetén lovaggá ütötte Drake-t.
Drake útjának jelzés értéke volt. Nevezetesen az, hogy Anglia rendelkezik a kellő technológiával, tengerészeti tudással és akarattal ahhoz, hogy globális távolságokat járjon be. Ettől kezdve sehol, senki sem lehetett biztonságban az angoloktól.

             Forrás: Robin Hanbury Tenison: Hetven felfedező utazás földön, vízen,  levegőben


A hajómakett méretaránya: 1:53
                       hossza:         55 cm
                       szélessége:  22 cm
                       magassága: 45 cm

Képgaléria a hajómodellről:

golden-hind-hajomakett-agolden-hind-hajomakett-bgolden-hind-hajomakett-cgolden-hind-hajomakett-dgolden-hind-hajomakett-egolden-hind-hajomakett-fgolden-hind-hajomakett-ggolden-hind-vitrin-ejjel-jgolden-hind-vitrin-nappal-h

 
Fa hajómodellek

Kézi készítésű hajómodellek, makettek egyedi igények szerint.

Leonardo da Vinci műszaki elképzelései, makett formájában


Elérhetőség

Susányi Oszkár
Hajómodell készítő mester

2360 Gyál Bocskai u.53.

Telefon: 06-30-096-5950
E-mail:  fahajomodell@gmail.com

Gyorslinkek

Hajómodellek, hajó makettek
Ágyú makettek
Leonardo Da Vinci makettek
 A hajózásról (hajózási tudástár)   
 YouTube videó csatornánk

Fahajómodell - Susányi Oszkár hajómodell készítő mester © 2015   Cím: 2360 Gyál Bocskai u. 53.   Tel: +36 (29) 345-319

FEL